IMG_9981
Jejak Makan

Kedai Roti Canai Hot Hot @ Kuala Terengganu #JejakMakanRoss 009 dengan Hyundai Sonata

Terus terang saya cakap kalau di Kuala Terengganu memang susah nak cari kedai makan mamak. Susah nak cari roti canai mamak. Sebelum Mydin menyerang Terengganu memang tak ada. Itulah yang saya ingat. Dalam lebih dari setengah abad saya berulang alik ke Kuala Terengganu tidak ada sesiapapun yang bagi tahu saya …

READ MORE →
IMG_9604
Jejak Makan

Mee Goreng Bangkok Lane @ Ameen Bistro #JejakMakanRoss 008

Memang ramai akan setuju, yang tahu lah, bahawa Mee Goreng Mamak di Bangkok Lane, Pulau Tikus, Penang memang sedap giler. Setiap kali saya ke sana sudah pasti saya akan singgah dan pekenakan dia. Kalau tidak kunjungan ke Penang macam tak lengkap. Tapi saya hanya mampu ke Penang setahun sekali. Kalau …

READ MORE →
IMG_6797
Jejak Makan

A Pie Thing #JejakMakanRoss 007

Ada hidangan set.     Boleh pilih topping mana yang anda suka. Kalau saya, hantam semua.     Ini rupanya pie asal. Pie ori macam ni lah. Kulit kerak tepungnya tebal dan berat.   Hijau kacang Pea mash. Kuning ubi kentang mash. Chocolat, kuahnya dan yang bawah sekali Pienya.   …

READ MORE →
FullSizeRender
Jejak Makan

Famous Ilham Nasi Kukus #JejakMakanRoss 006

Pasti ramai yang kenal. Nama pun dia letak ‘Famous’. Simple: Nasi kukus panas-panas, ayam goreng rempah herba panas-panas dicampur sekali dengan ikan bilis goreng bersambal, kuah kari, sambal belacan, nenas. Semua campur aduk. Makan. Dah. Panas dan pedas. Cukup rasa. Puas. Ilham Nasi Kukus Ayam Goreng Rempah Herba @ Mutiara …

READ MORE →
IMG_3100
Jejak Makan

Patty & Pie #JejakMakanRoss 005

Burgers and pizza @ Patty & Pie Aman Suria #jejakmakanross #pattyandpie A post shared by Ross Hadi (@gohedgostan) on Dec 7, 2014 at 6:08am PST Big Kahuna (beef patty, cheddar, lettuce, sunny side up egg, beef bacon, onion strings, jalapenos, kahuna sauce) RM24   Oishii (beef slider, cheddar, lettuce, deep …

READ MORE →
IMG_7720
Jejak Makan

Celup Tepung #JejakMakanRoss 004

Yang ini di Kuala Terengganu. Teluk Ketapang. Dekat dengan Lapangan Terbang. Di belakang. Ikut jalan yang mengelilingi lapangan terbang jumpa lah dia. Ada banyak warung makanan di sana. Yang ni ada taman permainanan kanak-kanak di tengah padang parking. Memang terkenal. Kalau cuti jer orang Terengganu bawak orang luar datang sini. …

READ MORE →
IMG_4955
Jejak Makan

Telur Berlada Sofyan #JejakMakanRoss 003

[Jangan lupa tonton video bawah sekali] #JejakMakanRoss 003 dengan WAZE: http://waze.to/lr/hw281kc8dk Rasanya tidak didapati di mana-mana tempat lain ni. Hanya di Jalan Bukit Kuda, Kampung Kuantan, Klang. Berdekatan dengan Masjid Kampung Kuantan. Kedai Telur Berlada Sofyan, Jalan Bukit Kuda, Klang. Tiga sekawan 20 tahun dulu berniaga warung makanan bersama. Kemudian, masing …

READ MORE →
IMG_5040
Jejak Makan

Lontong Klang #JejakMakanRoss 002

Lama tapi caya. Dah lama dah mereka berniaga ni. Ada lagi satu cawangan di Seksyen 7, Shah Alam. Yang ni tempat asalnya. Depan Pasar Jawa di Klang. Seberang jalan di Emporium Makan Klang. Gerai nombor EM 143, 144. Rupanya tak seberapa tapi rasanya penuh selera. Isi nya telur rebus separuh, tempe sekeping, …

READ MORE →
onde5
Jejak Makan

Onde Onde Citta Mall #JejakMakanRoss 001

Baru di buka sebulan lebih. Ini adalah cawangan kedua mereka. Yang pertama di Desa Park City. Ala kopitiam tapi modern. Dekorasi mahupun menu. Kelebihannya? Pihak pengurusan Citta Mall membenarkan mereka membina lanai diatas tempat mereka tanam pokok hiasan dulu. Nasib baik pokok pokok besarnya tidak di tebang sebaliknya lanai di …

READ MORE →